Askerlik
Önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında kayıtlı erkek öğrencilerin öğrenimleri süresince askerlik işlemleri 1111 Sayılı Askerlik Kanunu esaslarına göre ÖİDB askerlik birimi tarafından yürütülür.
Askerlik celp (çağrı) dönemleri:
- Şubat celp dönemi (16 Ağustos – 15 Kasım)
- Mayıs celp dönemi ( 16 Kasım – 15 Şubat)
- Ağustos celp dönemi ( 16 Şubat – 15 Mayıs)
- Kasım celp dönemi ( 16 Mayıs – 15 Ağustos)
Azami eğitim öğretim süreleri
- Önlisans programları 8 dönem
- Lisans programları 14 dönem.
- Lisansüstü Bilimsel Hazırlık programı 2 dönem.
- Yüksek lisans programı 6 dönem.
- Doktora programı 12 dönem.
- Lisans sonrası doktora programı 18 dönem
ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINA KAYITLI ÖĞRENCİLERİN ASKERLİK İŞLEMLERİ
Askerlik erteleme işlemlerinin kapsamı
Askerlik yükümlülüğü bulunan öğrencilerin üniversiteye kayıt durumları Öğrenci Durum Belgesi (EK-C2) ile ilgili A.Ş.B’lere bildirilir. Askerlikten muaf olanlar, askerlik yükümlülüğünü yapmış olanlar kapsam dışındadır.
29 yaşını doldurmuş olan erkek öğrenciler için askerlik erteleme işlemi yapılmaz ancak kayıtları engellenmez.
Kişisel bilgilerin beyanı
Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler ile yatay/af vb. kayıt yaptıran öğrenciler Kayıt Formu doldurarak nüfus, adres bilgileri ile askerlikten muaf olup olmadığını veya askerlik yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini beyan eder.
Üniversiteye yeni kayıt aşamasında yapılan işlemler
Erkek öğrenciler için kayıt öncesinde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinden (ÖSYM) alınan veri üzerinden elektronik olarak E-Devlet programından sorgulama yapılır. Sorgulama sonucunda "Bir fakülte veya yüksekokula kayıt olmasında askerlik işlemleri yönünden bir sakınca olmadığı” görülenlerin kaydı yapılır. Yapılan sorgulamada onay alınamayan öğrenciler A.Ş.B’ye yönlendirilir ve askerlik durum belgesi getirmeleri istenir.
EK-C2 belgelerinin gönderilmesi
İlk Kayıt
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran askerliğini yapan ve muaf olanlar haricindeki tüm erkek öğrencilerin EK-C2 belgeleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca düzenlenerek ilgili Askerlik Şubesi Başkanlıklarına gönderilir.
Kayıt Yenileme Güz Dönemi
Her eğitim öğretim yılı güz yarıyılı ekle sil işlemlerinden sonra askerliğini yapan ve muaf olanlar haricindeki tüm erkek öğrencilerin EK-C2 belgeleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca düzenlenerek ilgili Askerlik Şubesi Başkanlıklarına gönderilir.
Kayıt Yenileme Bahar Dönemi
Her eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı kayıt yenileme işlemlerinden sonra kayıt yenilemeyen ve kayıt donduran erkek öğrenciler tespit edilerek durumları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ilgili Askerlik Şubesi Başkanlıklarına gönderilir.
İlişik Kesme
Mezun olan, kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencilerin durumları 2 ay içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ilgili Askerlik Şubesi Başkanlıklarına gönderilir.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA KAYITLI ÖĞRENCİLERİN ASKERLİK İŞLEMLERİ
Askerlik sevk tehir işlemleri kapsamı
Lisansüstü (Bilimsel hazırlık, tezli/tezsiz yüksek lisans, doktora, lisans sonrası doktora) öğrencilerinin sevk tehir işlemleri, öğrencilerin başvuruları üzerine yapılır. Başvuruları bulunmayan öğrencilerin sevk tehir işlemi yapılmaz.
35 yaşını doldurmuş olan erkek öğrenciler için askerlik sevk tehir işlemi yapılmaz ancak kayıtları engellenmez.
Kişisel bilgilerin beyanı
Programa ilk kayıt yaptıran öğrencilerin nüfus ve adres bilgileri programa başvuru sırasında öğrenci bilgi sistemi vasıtası ile alınır.
Programa ilk kayıt aşamasında yapılan işlemler
Programa ilk kayıt sırasında tüm erkek öğrencilerden Askerlik Durum Belgesi istenir. Askerlikten muaf olanlar, askerlik yükümlülüğünü yapmış olanlar da durumlarını belgeler.
Yeni Kayıtlananların sevk tehirinin yapılması
2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren Üniversitemize ilk kez kayıtlanan erkek öğrencilerin sevk tehir işlemleri ilk kayıt esnasında talepleri üzerine Askeralma Bölge Başkanlıklarına Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır. ( 2013 yılı öncesinde kayıtlananların işlemleri ilgili Enstitü Müdürlüğünce yürütülür.) Öğrencilerin başvuruları üzerine askere sevklerinin tehir edilmesi için Askeralma Bölge Başkanlığına (A.B.B) üniversite tarafından sevk tehiri teklifi yapılır. Teklif yapılırken öğrencilerin yaş durumu ve programın azami süresi dikkate alınır. Sevk tehir durumu öğrencilerin adreslerine bildirilir.
Sevk tehir sürelerinin uzatılması
Kayıt donduran öğrenciler, izinli geçirdikleri dönemleri sevk tehir süresine ekletmek üzere başvuru yapabilir. Sevk tehir uzatım işlemleri sevk tehir işlemleri ile aynıdır.
Bilimsel hazırlık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, lisansüstü program için programın azami süresi kadar süre ile sevk tehiri yaptırmak üzere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın askerlik işlemleri birimine başvurmaları gerekir. Sevk tehir işlemleri aynı şekilde yürütülür.
Öğrenciler sevk tehiri uzatma talebini, daha önce yapılan sevk tehir süresinin bitimine en geç 2 ay kala Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapar.
Sevk tehirinin iptali
3-Programa devam ettiği halde sevk tehirinin iptalini isteyen öğrencilerin yapması gereken işlemler
Programa devam ettiği halde kendi isteği ile sevk tehirinin iptalini isteyen öğrenciler ÖİDB’ye Askerlik Sevk Tehiri İptali için başvururlar.
Mezun olan, kayıt yenilemeyen, kayıt sildiren öğrencilerin sevk tehiri iptali için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılması gereken işlemler
Mezun olan ve kaydı silinen öğrencilerin durumları sevk tehiri iptal belgesi düzenlenerek 2 ay içerisinde A.B.B’ye gönderilir.
Programa devam ettiği halde kendi isteği ile sevk tehirinin iptalini isteyen öğrenciler için ayrıca Askerlik Sevk Tehiri İptal Formu ile A.B.B.’ye bildirilir.
Kaydını yenilemeyen öğrencilerin durumları ekle sil haftasını müteakiben tespit edilerek sevk tehiri iptal belgesi A.B.B bildirilir. Bu öğrencilerden bir sonraki dönem kaydını yenilediği tespit edilenlerin durumları sevk tehir belgesi düzenlenerek A.B.B.na bildirilir.