canlı destek

2022-2023 BAHAR YARIYILI AF YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE KAYIT İŞLEMLERİ

1. ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINA YATAY GEÇİŞ

Başvuru Şartları:

ÖÄŸrencinin, yatay geçiÅŸ yapmak istediÄŸi aynı veya farklı diploma programlarının kayıt yılına ait merkezi yerleÅŸtirme (ÖSYS/YKS/DGS) puanını saÄŸlamış olması, kayıt yılı itibariyle bulunmayan veya öÄŸrenci almayan programlara yatay geçiÅŸ baÅŸvurularında 2022 yılı YKS/DGS taban puanını saÄŸlamış olması gerekmektedir.

ÖÄŸrencisi bulunmayan, kapatılmış veya öÄŸrenci alımı durdurulmuÅŸ programlara yatay geçiÅŸ baÅŸvurusu kabul edilmeyecektir.

Ön lisans programlarına baÅŸvuruda, ilgili yılda programın kontenjanının tamamı sınavsız geçiÅŸ ile doldurulmuÅŸsa sadece sınavsız geçiÅŸ öÄŸrencileri yerleÅŸtirilecek, ÖSYS/YKS ile de öÄŸrenci yerleÅŸmiÅŸse öncelik sınavsız geçiÅŸler olmak üzere ÖSYS/YKS ile yerleÅŸen öÄŸrenciler de puan sırasına göre alınabilecektir.

Sınavsız geçiÅŸle yerleÅŸen öÄŸrenciler sadece sınavsız geçiÅŸ kılavuzunda tercih ederek yerleÅŸme hakkı bulundukları ön lisans programlarına baÅŸvuru yapabileceklerdir.

Sınavsız geçiÅŸle yerleÅŸen öÄŸrenciler, puan koÅŸulunu saÄŸlıyor olmaları durumunda ÖSYS/YKS puanlarını kullanarak da tercih yapabileceklerdir.

Lisans tamamlama programı öÄŸrencileri, kayıt oldukları yıldaki açılmış olan ve yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde tercih ederek yerleÅŸebilecekleri lisans tamamlama programlarına yerleÅŸtirmeye esas puanlarının geçmek istedikleri lisans tamamlama programlarının taban puanına eÅŸit veya daha yüksek olması halinde baÅŸvurabileceklerdir.

YÇS (Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin YükseköÄŸretime GiriÅŸ Sınavı) ile kayıtlanmış öÄŸrenciler de YÇS puanları ile taban puanı koÅŸulunu saÄŸlamaları halinde baÅŸvurabileceklerdir.

DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan ön lisans alanlarının devam edebileceÄŸi yükseköÄŸretim lisans programlarına baÅŸvuru yapılabilecek ve adayların ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olmaları gerekecektir, ilgili yılda DGS ile öÄŸrenci alınmamışsa o programa baÅŸvuru yapılamayacaktır.

Üniversitemiz örgün programlarına söz konusu yatay geçiÅŸ iÅŸlemi yalnızca 2022-2023 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılında yapılacak olup bu tarihten sonra YükseköÄŸretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında GeçiÅŸ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İliÅŸkin Yönetmelik hükümlerine göre iÅŸlem yapılacaktır.

Af Yatay GeçiÅŸ BaÅŸvuru Belgeleri:

7417 sayılı kanundan yararlanarak iliÅŸiÄŸi kesildiÄŸi Üniversiteye yeniden kayıt yaptırdığına dair ÖÄŸrenci Belgesi veya Kayıt Belgesi (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doÄŸrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

ÖSYS/YKS/LYS/YGS/DGS v.b. yerleÅŸtirme sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doÄŸrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),

ÖSYS/YKS/LYS/YGS/DGS v.b. tüm alanlardan almış olduÄŸu puanları gösteren sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doÄŸrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),

Eski öÄŸrenciliÄŸi süresi içerisinde almış olduÄŸu dersler var ise bu derslere ait transkript, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doÄŸrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

Eski öÄŸrenciliÄŸi süresi içerisinde almış olduÄŸu dersler var ise bu derslere ait ders içeriklerine dair onaylı belge, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan kısmen yabancı dilde eÄŸitim veren programlara baÅŸvuranlar için ÖSYM tarafından yapılan veya YükseköÄŸretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eÅŸdeÄŸerliliÄŸi kabul edilen ve Ege Üniversitesi Yabancı Dil ÖÄŸretimi Yönergesinin eÅŸdeÄŸerlik tablosunda belirtilen yabancı dil sınav belgesi (*)(EÅŸ deÄŸer yabancı dil sınav sonuç belgesi bulunmayanlar yapılacak olan sınava katılacaklardır.);

Tamamen yabancı dilde eÄŸitim veren programlara baÅŸvuranlar için ÖSYM tarafından yapılan veya YükseköÄŸretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eÅŸdeÄŸerliliÄŸi kabul edilen ve Ege Üniversitesi Yabancı Dil ÖÄŸretimi Yönergesinin eÅŸdeÄŸerlik tablosunda belirtilen yabancı dil sınav belgesi(*)(EÅŸ deÄŸer yabancı dil sınav sonuç belgesi bulunmayanlar yapılacak olan sınava katılacaklardır. Dil bölümlerine müracaat edenlerin eÅŸ deÄŸer sınav belgesi olsa bile speaking sınavına (konuÅŸma düzeyi sınavı) girmesi gerekmektedir. Bu durumdaki baÅŸvuru sahiplerinin Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu ile irtibata geçmesi gerekmektedir.);

EÅŸdeÄŸer yabancı dil sınavları için tıklayınız.

Bahar Yarıyılı Başvuru ve Kayıt Takvimi

Af Yatay GeçiÅŸ BaÅŸvuru Tarihleri: 2 - 6 Ocak 2023

Yabancı Dil Sınavı: 10 Ocak 2023

DeÄŸerlendirme: 9-16 Ocak 2023 (Kısmen veya tamamen yabancı dille eÄŸitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile baÅŸlayacaktır.)

Sonuçların İlanı: 18 Ocak 2023

Asıl Kayıt: 19 – 20 Ocak 2023

Yedek Kayıt: 24 Ocak 2023 

BaÅŸvuru Åžekli:

BaÅŸvurular belirlenen süre içerisinde baÅŸvuru linki üzerinden ilk giriÅŸ butonu tıklanmak suretiyle baÅŸvuru formunun doldurulması ve baÅŸvuru için gerekli onaylı belgelerin sisteme pdf formatında yüklenmesi yoluyla alınacaktır. BaÅŸvuru tamamlandıktan sonra baÅŸvuru sistemi tarafından her bir baÅŸvuru için aday numarası ve ÅŸifre verilecektir.

Birden fazla sayıda bölüme baÅŸvurulacak olması durumunda her bir baÅŸvuru için baÅŸvuru sayfasında ilk giriÅŸ butonu tıklanarak baÅŸvuru yapılacak ve bu ÅŸekilde sistem her baÅŸvuru için ayrı aday numarası ve ÅŸifre verecektir.

BaÅŸvuru evraklarında eksiklik olan öÄŸrencilerin baÅŸvurularının durumu “Düzenleme”ye çevrilecek ve düzenleme nedeni ekranda görülecektir.  Düzenleme nedeni evrak eksikliÄŸi/evrakların ÅŸeklen uygun olmaması olan öÄŸrenciler, baÅŸvuru süresi içinde gerekli belgeyi temin ederek aynı aday numarası ve aday ÅŸifresi ile baÅŸvurularını güncelleyebileceklerdir. Bu nedenle öÄŸrencilerin baÅŸvuru sonrası durumlarını aday numarası ve aday ÅŸifresi ile baÅŸvuru sistemine girerek son baÅŸvuru tarihine kadar takip etmeleri gerekmektedir.   

BaÅŸvuru için tıklayınız. (BaÅŸvuru sayfası 2 Ocak 2023 tarihinde saat 08.00’de açılacak ve 6 Ocak 2023 tarihinde saat 17.00’de kapanacaktır.)

Kontenjanlar için tıklayınız.

EÄŸitim Dili Kısmen veya Tamamen Yabancı Dil Olan Programlara GeçiÅŸ

ÖÄŸretim dili tamamen veya kısmen yabancı dilde eÄŸitim yapan programlara geçiÅŸte öÄŸrencinin yabancı dil ÅŸartını saÄŸlaması gerekmektedir. Kayıtlı olduÄŸu programda iki yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi almış olanlar tekrar hazırlık sınıfı eÄŸitimi alamayacaklardır.

a) Yabancı dil ÅŸartını saÄŸlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi almamış öÄŸrenciler öÄŸretim dili Türkçe programdan (örneÄŸin İşletme (Türkçe) programından İşletme (İngilizce) programına geçiÅŸte) tamamen veya kısmen yabancı dilde eÄŸitim yapan aynı isimli programlara en geç ikinci sınıf eÄŸitimine baÅŸlamadan geçiÅŸ yapabilecekler ve bu öÄŸrenciler yabancı dil hazırlık eÄŸitimi alabileceklerdir. (daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi almış olanlar en fazla bir yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi alabileceklerdir),

b) ÖÄŸretim dili Türkçe programdan farklı isimli (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe) programından Makine MühendisliÄŸi (İngilizce) programına geçiÅŸte) tamamen veya kısmen

yabancı dilde eÄŸitim yapan programlara geçiÅŸte ÅŸartları saÄŸlayan öÄŸrenciler kayıtlı olduÄŸu

döneme bakılmaksızın geçiÅŸ yapabilecekler ve bu öÄŸrencilerden yabancı dil ÅŸartını

saÄŸlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi almamış öÄŸrenciler hazırlık sınıfı

eÄŸitimi alabileceklerdir. (daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eÄŸitimi almış olanların en fazla bir yıl

hazırlık sınıfı eğitimi alabileceklerdir),

Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuru yapacak adayların yabancı dil sınavına girmesi veya eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan yeterli puana sahip olması gerekecektir.

Kısmen Yabancı Dille Eğitim Veren Programlar

Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar MühendisliÄŸi, Biyomühendislik, Elektrik Elektronik MühendisliÄŸi, Gıda MühendisliÄŸi, İnÅŸaat MühendisliÄŸi, Makina MühendisliÄŸi),

Fen Fakültesi (Tüm Bölümler),

Edebiyat Fakültesi (Psikoloji)

HemÅŸirelik Fakültesi,

EÄŸitim Fakültesi ( Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Tüm Bölümler)

Havacılık Meslek Yüksekokulu (Tüm Bölümler)

ÇeÅŸme Turizm Fakültesi [Turizm RehberliÄŸi (2021-2022 EÄŸitim ÖÄŸretim Yılından itibaren)]

Tamamen Yabancı Dille Eğitim Veren Programlar

Edebiyat Fakültesi

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Alman Dili ve Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Mütercim Tercümanlık (İngilizce)

Mütercim Tercümanlık (Almanca)

Mühendislik Fakültesi (Kimya MühendisliÄŸi)

Mühendislik Fakültesi (Tüm Bölümlerin eÄŸitim dili 2022 yılında %100 İngilizce olmuÅŸtur. 2022 yılından önce eÄŸitim dili Tekstil ve Deri MühendisliÄŸi için Türkçe, diÄŸer programlar için %30 İngilizcedir.)

DeÄŸerlendirme:

BaÅŸvuru tarihlerinden sonra tüm baÅŸvurular ilgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurullarınca YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığının “Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri” ve “Ege Üniversitesi 7417 Sayılı Kanuna İliÅŸkin BaÅŸvuru, Kayıt, İntibak ve Yatay GeçiÅŸ Uygulama Esasları” çerçevesinde deÄŸerlendirilecektir. BaÅŸvuru koÅŸullarını / yabancı dil ÅŸartını saÄŸlamayan, eksik belge ile baÅŸvuranların baÅŸvuruları kabul edilmeyecektir.

BaÅŸvurunun kontenjandan fazla olduÄŸu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan baÅŸlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçiÅŸi kabul edilecektir.

Sonuçların İlanı:

Af yatay geçiÅŸ baÅŸvuru sonuçları Üniversitemizin www.ege.edu.tr ve www.oidb.ege.edu.tr sayfalarında 18 Ocak 2023 tarihinde ilan edilecektir.

1. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA YATAY GEÇİŞ

Lisansüstü programlardan iliÅŸiÄŸi kesilen öÄŸrencilerden iliÅŸiÄŸinin kesildiÄŸi yükseköÄŸretim kurumuna baÅŸvurarak öÄŸrencilik hakkı kazananlar, “Lisansüstü EÄŸitim ve ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi’nin öngördüÄŸü ÅŸartlar çerçevesinde Enstitü MüdürlüÄŸüne yatay geçiÅŸ baÅŸvurusu yapabileceklerdir.

Lisansüstü programlara Yatay GeçiÅŸ BaÅŸvuru Tarihleri:

Fen Bilimleri Enstitüsü: 9-11 Ocak 2023

SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü: 23-27 Ocak 2023

Sosyal Bilimleri Enstitüsü: 23-27 Ocak 2023

EÄŸitim Bilimleri Enstitüsünde kontenjan bulunmamaktadır.

Lisansüstü programlara Yatay GeçiÅŸ Son Kayıt Tarihi: 3 Åžubat 2023 (BaÅŸvurusu ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen adaylar 3 Åžubat 2023 tarihine kadar kayıt olabileceklerdir.)

1. AF YATAY GEÇİŞ KAYIT İŞLEMLERİ

Yatay geçiÅŸi kabul edilen öÄŸrenciler kayıt takviminde belirtilen tarihlerde kayıt yapabileceklerdir. Kayıt ile ilgili detaylı bilgiye iliÅŸkin duyuru Üniversitemizin www.ege.edu.tr ve www.oidb.ege.edu.tr sayfalarından kayıt tarihlerinden önce ilan edilecektir.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ