yönerge
T.C
EGE ÜNİVERSİTESİ
YURT DIÅžINDAN ÖÄžRENCİ KABULÜ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Madde 1-(1) Bu yönergenin amacı, Ege Üniversitesine baÄŸlı Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokullarının birinci ve ikinci öÄŸretim ile uzaktan eÄŸitim programlarına yurt dışından öÄŸrenci kabulüne iliÅŸkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2-(1) Bu yönerge, Ege Üniversitesine Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul düzeyinde birinci ve ikinci öÄŸretim ile uzaktan eÄŸitim programlarına yurt dışından baÅŸvuruda bulunacak öÄŸrenciler için kontenjan belirlenmesi, kabul koÅŸulları ve kayıt iÅŸlemlerine iliÅŸkin hükümleri kapsar.
Dayanak
Madde 3-(1) Bu yönerge, 2547 Sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 6. ve 7. maddesi ile YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığı YükseköÄŸretim Genel Kurulu’nun 21.01.2010 ve
17.03.2010, 25.08.2011 ve 13.02.2013 tarihli kararlarına dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
GENEL İLKELER
Madde 4-(1) Ege Üniversitesi’nin önlisans, lisans düzeyindeki birinci öÄŸretim, ikinci öÄŸretim, uzaktan öÄŸretim programlarına yurt dışından kabul edilecek öÄŸrenci kontenjanları, ilgili akademik birimlerin görüÅŸü alınarak, baÅŸvuru tarihleri ile birlikte her yıl Üniversite Senatosu tarafından belirlenerek ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı’nın web sayfasında (http://www.oidb.ege.edu.tr) ilan edilir. Senato kararı ile belirlenen kontenjan ve koÅŸullar YÖK’e bildirilir.
Madde 5–(1) Herhangi bir programdaki kontenjanlara baÅŸvuru olmaması veya kontenjanların dolmaması halinde, dolmayan ve baÅŸvuru olmayan kontenjanlar diÄŸer program kontenjanlarına aktarılmaz.
Madde 6-(1) Yurt dışından kabul edilecek öÄŸrencilerden her yıl için alınacak öÄŸrenim katkı bedeli Bakanlar Kurulu’nca tespit edilen ücret aralığında ilgili yasa hükümlerine uygun olarak Üniversite Yönetim Kurulu’nca belirlenir.
Madde 7-(1) Üniversitemiz ön lisans, lisans programlarına yurt dışından kabul edilecek öÄŸrencilere iliÅŸkin üniversitemiz programlarına yerleÅŸtirilmek üzere alınacak baÅŸvuru ve yerleÅŸtirme takvimi, Üniversitenin Akademik takviminde belirlenir. Kayıt olan öÄŸrencilerle ilgili bilgiler YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığına bildirilir.
Ege Üniversitesi Yurtdışından Kabul Edilecek ÖÄŸrenci Seçme Sınavı
Madde 8-(1) Yurtdışından öÄŸrenci kabul eden Türkiye’deki Üniversitelerin ön lisans, lisans programlarına baÅŸvuracak potansiyel tüm adayların girebileceÄŸi EGEYÖS (Ege Üniversitesi Yurtdışından Kabul Edilecek ÖÄŸrenci Seçme Sınavı), Ege Üniversitesi Ölçme ve DeÄŸerlendirme Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (EÜ-ÖDEM) tarafından her yıl yapılır.
Madde 9 (1) EGEYÖS, yılda bir kez yapılır. Sınava baÅŸvuru tarihleri, sınava baÅŸvuru ÅŸekli, sınavın yapılışı, sınav içeriÄŸi, sınavın yapılacağı merkezler ve sınav tarihi EÜ-ÖDEM tarafından hazırlanan Kılavuzla belirlenir ve Ege Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanır.
Madde 9 (2) EGEYÖS sınavı ile ilgili mali konular, EÜ-ÖDEM’in teklifi üzerine Ege Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
EGEYÖS BaÅŸvuru KoÅŸulları
Madde 10-(1) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
(a) Yabancı uyruklu olanların,
(b) DoÄŸumla Türk vatandaşı olup da İçiÅŸleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaÅŸlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaÅŸlığından çıkma belgesinde kayıtlı reÅŸit olmayan çocuklarının Türk vatandaÅŸlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İliÅŸkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin,
(c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaÅŸlık ile T.C. vatandaÅŸlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyrukluların,
(d) - 01/02/2013 tarihinden önce; yurt dışında ortaöÄŸretime devam eden T.C. uyruklu öÄŸrencilerden, orta öÄŸreniminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöÄŸrenimlerinin (lise) tamamını KKTC dışındaki yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
- 01/02/2013 tarihinden sonra; yurtdışında öÄŸrenime baÅŸlayan adayların ortaöÄŸreniminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöÄŸreniminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
(e) KKTC uyruklu olup, KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöÄŸrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diÄŸer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eÄŸitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan ya da sahip olacakların (EGEYÖS Sınavına girmek koÅŸuluyla) baÅŸvuruları kabul edilir.
Madde 10-(2) Adaylardan;
(a) T.C. uyruklu olup, orta öÄŸretiminin tamamını Türkiye’de veya K.K.T.C.’de tamamlayanların,
(b) K.K.T.C. uyruklu olanların,
(c) 10. maddenin (b) bendinde tanımlanan doÄŸumla ilk uyruÄŸu T.C. olan çift uyrukluların (10. Maddenin “d” bendindeki ÅŸartları saÄŸlayanlar hariç),
(d) UyruÄŸundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların, (ortaöÄŸretiminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diÄŸer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eÄŸitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan ya da olacaklar hariç),
(e) Türkiye’deki Büyük Elçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öÄŸrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya 10. maddenin 1-(b) bendinde tanımlanan doÄŸumla ilk uyruÄŸu T.C. olan çift uyrukluların baÅŸvuruları kabul edilmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ege Üniversitesine Yurtdışından Kabul Edilecek ÖÄŸrenci YerleÅŸtirme BaÅŸvuruları
Madde 11-(1) Üniversitemiz ön lisans ve lisans düzeyindeki programları için yurtdışından kabul edilecek öÄŸrenci kontenjanlarına, yalnızca ilgili yıldaki EGEYÖS Sınavı’nın Akademik Beceriler Testi bölümünden 40 ve üzerinde not alan öÄŸrenciler baÅŸvurabilir.
Madde 11-(2) Üniversitemiz ön lisans, lisans düzeyindeki programlarına yurtdışından öÄŸrenci kabulü çerçevesinde yapılacak olan yerleÅŸtirme baÅŸvuruları için gerekli bilgiler, varsa özel koÅŸul ve açıklamaları ile birlikte Üniversitenin web sayfasında ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı tarafından ilan edilir.
Madde 11 -(3) Adaylar yerleÅŸtirme baÅŸvurularında özel yetenek sınavı ile öÄŸrenci kabul eden programlar hariç, en fazla beÅŸ (5) ayrı program için tercih yapabilirler. Kontenjanlar dolmadığı ya da baÅŸvuru yapılmadığı takdirde boÅŸ kalan kontenjanlara mevcut baÅŸvuran adaylardan yalnızca bir kez ek yerleÅŸtirme yapılır.
Madde 11 -(4) Program tercihleri, adaylar tarafından Ege Üniversitesi ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı’nın https://www.oidb.ege.edu.tr web sayfasından online yapılır. Tercih iÅŸlemleri sırasında aday sisteme aday numarası” ve ÅŸifresi ile giriÅŸ yaparak tercih edeceÄŸi programları seçer. Seçilen programlar aday tarafından görülerek onaylanır.
Madde 12-(1) Ege Üniversitesi tarafından yapılacak, EGEYÖS Sınavında baÅŸarılı olarak, yerleÅŸtirilenler listesinde yer alan adaylardan, tercihleri arasında İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Mütercim Tercümanlık programlarına yer verenlerin, Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’na girerek baÅŸarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınav sonucunda 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar baÅŸarılı sayılır. Bu sınava eÅŸdeÄŸer sayılan ve Yabancı Diller Yüksekokulunca kabul edilecek olan bu yönergenin 17. maddesinde belirtilen sınavlardan yeterli puan almış olanlar da Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından baÅŸarılı olmuÅŸ sayılırlar. Aksi takdirde, yukarıda belirtilen programlara yapılan tercihler dikkate alınmayacak, yerleÅŸtirme esnasında diÄŸer tercihleri dikkate alınacaktır.
Madde 13-(1) Yurtdışından kabul edilecek öÄŸrencilerin Ege Üniversitesine yerleÅŸtirilmeleri, ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı tarafından EÜ-ÖDEM’in yapmış olduÄŸu EGEYÖS sınav sonucuna göre yapılır.
Madde 14-(1) BaÅŸvuru yapılan yıldaki EGEYÖS Sınavı’nın Akademik Beceriler Testi bölümünden 40 ve üzerinde not alan öÄŸrenciler, ilgili programın kontenjanı çerçevesinde, puanların yukarıdan aÅŸağıya sıralanması sonucuna göre Üniversitemiz programlarına yerleÅŸtirilirler.
Madde 15-(1) Tercihleri arasında ÖSYM tarafından belirlenen özel yetenek sınavı ile öÄŸrenci kabul eden programlara yer veren adayların, özel yetenek sınavına katılabilmesi için EGEYÖS sınavından 40 ve üzeri puan almış olması gerekmektedir. Özel yetenek sınavı ile öÄŸrenci kabul eden programlara yapılacak yerleÅŸtirmelerde, EGEYÖS’ün %40’ı ile ilgili birim tarafından yapılacak olan özel yetenek sınav sonucunun %60’ı alınarak oluÅŸturulan Harmanlanmış Yetenek Puanı’na göre yapılan sıralama dikkate alınır. YerleÅŸtirmeler, EGEYÖS veya Harmanlanmış Yetenek Puanı sonucuna göre en yüksek puandan baÅŸlayarak sıralanan liste üzerinden ilan edilen kontenjanlar çerçevesinde yapılır. Adayın özel yetenekle öÄŸrenci kabul eden programlara yerleÅŸtirilebilmesi için harmanlanmış yetenek puanının 40 veya üzerinde olması gerekir.
Madde 16-(1) YerleÅŸtirilmeler; özel yetenekle öÄŸrenci kabul eden programlara Harmanlanmış Yetenek Puanı, diÄŸer programlara ise EGEYÖS puanı dikkate alınarak yapılır. YerleÅŸtirme puanlarında eÅŸitlik olması durumunda öncelikle orta öÄŸretim baÅŸarı puanına, ikinci olarak tercih sırasına göre yerleÅŸtirme iÅŸlemi yapılır. Bunların sonunda da eÅŸitlik olması durumunda yaşı küçük olan aday tercih edilir. Adaylar yalnızca bir programa yerleÅŸtirilir. Adayın yetenek sınavına girip girmediÄŸine bakılmaksızın yerleÅŸtirmeye ilk tercihinden baÅŸlanır.
Madde 17-(1) Kayıt hakkı kazanan adayların eÄŸitime baÅŸlayabilmesi için EGEYÖS sınavının Türkçe Yeterlilik Testi bölümünden C veya B almaları veya Üniversitelerin TÖMER Merkezleri ile Yunus Emre Enstitüsünden getirecekleri ileri düzey Türkçe bilgisine sahip olduklarını gösteren bir Belge/Sertifika/Diploma sunarak yeterli olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Milli EÄŸitim Bakanlığı’na baÄŸlı Türk liselerinden mezun adaylar da Türkçeden muaf tutulacaktır. Türkçe düzeyi yetersiz olanlar ise, izinli sayılacakları 1 (bir) yıl içerisinde Türkçe düzeylerini yeterli seviyeye çıkarmakla yükümlü olup, bu süreyi takip eden eÄŸitim- öÄŸretim yılı başına kadar Türkçe düzeylerinin (Üniversitemiz TÖMER merkezince yapılacak sınavda en az “ileri düzey Türkçe sertifikası” veya “Diploması”na hak kazanmaları veya Üniversitelerin TÖMER merkezlerinden yahut Yunus Emre Enstitülerinden getirecekleri ve yukarıda sayılan düzeylerde Türkçe bilgisine sahip olduklarını gösteren bir Belge/Sertifika/Diploma sunmaları halinde) yeterli olduÄŸunu belgelemeleri gereklidir.
Madde 18-(1) Yabancı dil hazırlık sınıfı zorunlu olan programlara kaydı yapılan öÄŸrenciler YükseköÄŸretim Kurumlarında Yabancı Dil ÖÄŸretimi ve Yabancı Dille ÖÄŸretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İliÅŸkin YönetmeliÄŸe uymakla yükümlüdürler. Üniversitemizce yapılan yeterlik sınavından 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar ya da bu sınava eÅŸdeÄŸer sayılan Yabancı Diller Yüksekokulunca kabul edilen sınavlardan yeterli puan almış olanlar da hazırlık öÄŸretiminden muaf tutulurlar. Aksi takdirde, bu öÄŸrenciler Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına devam etmek zorundadırlar.
Madde 19-(1) Kayıt hakkı kazanan adaylardan talep edilecek belgeler, ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığının http://www.oidb.ege.edu.tr web sayfasında ilan edilecektir.
Madde 20-(1) Yurt dışından gelen öÄŸrencilerin Üniversitemizde öÄŸrenim görmeleri için 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 39. Maddesindeki ÅŸartları yerine getirmiÅŸ olmaları kaydıyla “öÄŸrenim meÅŸruhatlı vize” aranmaksızın baÅŸvuruları kabul edilerek sonuçlandırılacaktır.
Madde 21-(1) Kayıt hakkı kazanan öÄŸrencilerin ülkemizdeki öÄŸrenimleri süresince giderlerini karşılayabilecek maddi yeterlilikte olduklarına yönelik maddi bir güvence belgesi sunmaları gerekir. Maddi güvence ile ilgili belgenin mahiyeti ve tutarı her yıl Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir.
Madde 22-(1) Yabancı uyruklu öÄŸrencilerin saÄŸlık giderleri öÄŸrenciler tarafından yaptırılacak saÄŸlık sigortası kapsamında ve kendileri tarafından karşılanır.
Madde 23-(1) Kayıt hakkı kazanan adaylardan, ilan edilecek kayıt süresi içinde kaydını yaptırmayanlar kayıt hakkını kaybetmiÅŸ sayılırlar.
Madde 24-(1) Kaydı yapıldıktan sonra, alınmış kayıt belgelerinin ve beyanın gerçeÄŸe uymadığı tespit edilen öÄŸrencilerin üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.
Madde 25-(1) Bu yönergede yer almayan ve ortaya çıkabilecek hususlara iliÅŸkin olarak ilgili mevzuat hükümleri ve YükseköÄŸretim Kurulu kararları esas alınır.
Madde 26-(1) YerleÅŸtirmelerde Bölüm/Program bazında %20’lik ülke barajı esas alınarak önceden ilan edilen kontenjanlar çerçevesinde yapılır.
Madde 27 –(1) Ege Üniversitesi, diÄŸer üniversiteler ile yapılacak EGEYÖS Puanının Kabulüne İliÅŸkin İşbirliÄŸi Protokolüne uygun olarak EGEYÖS Sınavını, belirlenen tarihlerde organize etmek, baÅŸvuruları almak, sınavı gerçekleÅŸtirmek ve sonuçları duyurmak konusunda sorumludur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Yürürlük
Madde 28-(1) Bu Yönerge, Senato tarafından onaylandığı tarihte yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
Madde 29-(1) Bu Yönerge hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.