Çerez Örnek

2026-2027 Güz Yarıyılı Af Yatay Geçiş Başvuru ve Kayıt İşlemleri

1. ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINA YATAY GEÇİŞ

Başvuru Şartları:

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun Geçici 85 inci maddesinden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı, giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir hükmünün uygulanmasında;

1. Öğrencinin, yatay geçiş yapmak istediği eş değer diploma programlarının kayıt yılına ait merkezi yerleştirme (ÖSYS/YKS/DGS) puanını sağlamış olması gerekir. Söz konusu başvurular Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen af yatay geçiş takvimi ve kontenjanlarına göre değerlendirilir.
  1. Kayıt yılı itibarıyla bulunmayan veya öğrenci almayan eş değer programlara yatay geçiş başvuruları “Yükseköğretim kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Ege Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi” şartları çerçevesinde Senato tarafından belirlenen af yatay geçiş takvimi ve kontenjanlarına göre değerlendirilir.
  1. Öğrencinin kayıt yılındaki ÖSYS/YKS puanı, geçmek istediği “farklı bir diploma programının” aynı türden taban puanına eşit veya yüksek olanların, söz konusu farklı programa başvuruları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen af yatay geçiş takvimi ve kontenjanlarına göre değerlendirilir.
  1. Öğrencisi bulunmayan, kapatılmış veya öğrenci alımı durdurulmuş programlara yatay geçiş başvurusu kabul edilmez.
  1. DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan ön lisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapılabilir ve adayların ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olmaları gerekir, ilgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa o programa başvuru yapılamaz.
  1. Üniversitemiz örgün programlarına söz konusu af yatay geçiş işlemi yalnızca 2026-2027 eğitim ve öğretim döneminde yapılacak olup bu tarihten sonra Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır.
  1. Ön lisans programlarına başvuruda, ilgili yılda programın kontenjanının tamamı sınavsız geçiş ile doldurulmuşsa sadece sınavsız geçiş öğrencileri yerleştirilecek, ÖSYS/YKS ile de öğrenci yerleşmişse öncelik sınavsız geçişler olmak üzere ÖSYS/YKS ile yerleşen öğrenciler de puan sırasına göre alınabilecektir.
  1. Sınavsız geçişle yerleşen öğrenciler sadece sınavsız geçiş kılavuzunda tercih ederek yerleşme hakkı bulundukları ön lisans programlarına başvuru yapabileceklerdir.
  1. Sınavsız geçişle yerleşen öğrenciler, puan koşulunu sağlıyor olmaları durumunda ÖSYS/YKS puanlarını kullanarak da tercih yapabileceklerdir.

Af Yatay Geçiş Başvuru Belgeleri:

1. 7592 sayılı kanundan yararlanarak ilişiği kesildiği Üniversiteye yeniden kayıt yaptırdığına dair Öğrenci Belgesi veya Kayıt Belgesi (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doğrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)
  1. ÖSYS/YKS/DGS yerleştirme sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doğrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),
  1. ÖSYS/YKS/DGS tüm alanlardan almış olduğu puanları gösteren sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doğrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),
  1. Eski öğrenciliği süresi içerisinde almış olduğu dersler var ise bu derslere ait transkript, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doğrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)
  1. Eski öğrenciliği süresi içerisinde almış olduğu dersler var ise bu derslerin ders içeriklerine dair onaylı belge, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)
  1. Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan programlara (öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde verilen programlara) başvuranlar için ÖSYM tarafından yapılan veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen ve Ege Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Yönergesinin eşdeğerlik tablosunda belirtilen yabancı dil sınav belgesi (Adayların eş değer yabancı dil sınav sonuç belgesi belgesi olsa bile Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak sınava girmeleri gerekebilmektedir. Bu durumdaki başvuru sahiplerinin Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu ile irtibata geçmesi gerekmektedir.);

Af Yatay Geçiş Başvuru, Değerlendirme ve Kayıt Takvimi

BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE KAYIT TAKVİMİ

2026-2027 Güz Yarıyılı Başvuru Dönemi

Başvuru Tarihleri

14-18 Eylül 2026

Değerlendirme

21 Eylül 2026-2 Ekim 2026 (Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile başlar.)

Yabancı Dil Sınav Tarihi (Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar için)

23-24 Eylül 2026

Sonuçların İlanı

6 Ekim 2026

Asıl Kayıt Tarihleri

7-8 Ekim 2026

Yedek Kayıt Tarihleri

9 Ekim 2026

Başvuru Şekli:

Başvurular belirlenen süre içerisinde başvuru linki üzerinden ilk giriş butonu tıklanmak suretiyle başvuru formunun doldurulması ve başvuru için gerekli onaylı belgelerin sisteme yüklenmesi yoluyla alınacaktır.  Posta ile yatay geçiş başvurusu kabul edilmez. Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru sistemi tarafından her bir başvuru için aday numarası ve şifre verilecektir.

Birden fazla sayıda bölüme başvurulacak olması durumunda her bir başvuru için başvuru sayfasında ilk giriş butonu tıklanarak başvuru yapılacak ve bu şekilde sistem her başvuru için ayrı aday numarası ve şifre verecektir.

Başvuru evraklarında eksiklik olan öğrencilerin başvurularının durumu “Düzenleme”ye çevrilecek ve düzenleme nedeni ekranda görülecektir.  Düzenleme nedeni evrak eksikliği/evrakların şeklen uygun olmaması olan öğrenciler, başvuru süresi içinde gerekli belgeyi temin ederek aynı aday numarası ve aday şifresi ile başvurularını güncelleyebileceklerdir. Bu nedenle öğrencilerin başvuru sonrası durumlarını aday numarası ve aday şifresi ile başvuru sistemine girerek son başvuru tarihine kadar takip etmeleri gerekmektedir.   

Başvuru için tıklayınız. (Başvuru sayfası 14 Eylül 2026 tarihinde saat 08.00’de açılacak ve 18 Eylül 2026 tarihinde saat 17.00’de kapanacaktır.) 

Eşdeğer Program Kontenjanları için tıklayınız. 

Farklı Program Kontenjanları için tıklayınız.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri için tıklayınız.

Eğitim Dili Kısmen veya Tamamen Yabancı Dil Olan Programlara Geçiş

Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuru yapacak adayların Ege Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Yönergesinde belirtilen yeterlik şartını sağlaması veya yabancı dil sınavına girmesi gerekecektir.

Kısmen Yabancı Dille Eğitim Veren Programlar

Fen Fakültesi (Tüm Bölümler),

Edebiyat Fakültesi (Psikoloji)

Hemşirelik Fakültesi,

Eğitim Fakültesi ( Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık)

Çeşme Turizm Fakültesi (Turizm Rehberliği)

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu

Tamamen Yabancı Dille Eğitim Veren Programlar

Edebiyat Fakültesi (İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Almanca Mütercim Tercümanlık)

Mühendislik Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İktisat)

Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi (Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği)

Değerlendirme:

Tüm başvurular ilgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurullarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının “7592 Sayılı Kanun ile 2547 Sayılı Kanuna Eklenen Geçici Madde 85 Uygulama İlkeleri” ile “Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri” ve “Ege Üniversitesi 7592 Sayılı Kanun ile 2547 Sayılı Kanuna Eklenen Geçici Madde 85 Uygulama Esasları” çerçevesinde değerlendirilecektir. Adayların başvuruları ÖSYS/YKS/DGS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan dahilinde ilgili akademik birimlerin yönetim kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Puan eşitliği durumunda ağırlıklı genel akademik not ortalaması yüksek olana öncelik verilir. Not ortalaması 100’lük not sistemine göre Yükseköğretim Kurulu 4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları Tablosu da dikkate alınarak karşılaştırılır. Sonuçlar, başvuru ve değerlendirme takviminde belirtilen tarihlerde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının internet sayfasında duyurulacak olup, ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

Sonuçların İlanı:

Af yatay geçiş başvuru sonuçları Üniversitemizin www.ege.edu.tr ve www.oidb.ege.edu.tr sayfalarında 6 Ekim 2026 tarihinde ilan edilecektir. 

1. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA YATAY GEÇİŞ

Lisansüstü programlardan ilişiği kesilen öğrencilerden ilişiğinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurarak öğrencilik hakkı kazananlar, “Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin öngördüğü şartlar çerçevesinde Enstitü Yönetim Kurullarınca belirlenen tarihlerde yatay geçiş yapabileceklerdir.

Lisansüstü programlara yapılacak başvurular için başvuru şekli, başvuru ve değerlendirme takvimi ile başvuru için gerekli belgelere ilişkin bilgiler ilgili Enstitünün internet sayfasında ve kayıt işlemlerine ilişkin bilgiler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının internet sayfasında ilan edilecektir. Başvurular ilgili Enstitü Müdürlükleri tarafından belirlenen tarihlerde yapılacak ve “Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nin öngördüğü şartlar çerçevesinde Enstitü Yönetim Kurullarınca karara bağlanacaktır. Sonuçlar, başvuru ve değerlendirme takviminde belirtilen tarihlerde ilgili Enstitünün internet sayfasında duyurulacak olup, ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

Kontenjanlar için tıklayınız. 

1. AF YATAY GEÇİŞ KAYIT İŞLEMLERİ

Yatay geçişi kabul edilen öğrenciler kayıt takviminde belirtilen tarihlerde kayıt yapabileceklerdir. Kayıt ile ilgili detaylı bilgiye ilişkin duyuru Üniversitemizin www.ege.edu.tr ve www.oidb.ege.edu.tr sayfalarından kayıt tarihlerinden önce ilan edilecektir.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ