2023-2024 GÜZ YARIYILI ÇİFT ANADAL BAŞVURU İŞLEMLERİ
BaÅŸvuru Tarihleri: 10-14 Temmuz 2023 (BaÅŸvuru sistemi 10 Temmuz 2023 tarihinde saat 08.00’de açılacak ve 14 Temmuz 2023 tarihinde saat 17.00’de kapanacaktır.)
Yabancı Dil Sınavı: 18 Temmuz 2023
Başvuruların Değerlendirilmesi: 17-21 Temmuz 2023
Sonuçların İlanı: 25 Temmuz 2023
Asıl Kayıtlar: 26-27 Temmuz 2023
Yedek Kayıtlar: 31 Temmuz 2023
Yabancı Dil Yeterlik Sınavı Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulunca düzenlenecektir.
Yabancı dil yeterlik sınavına iliÅŸkin ayrıntılı bilgiye Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu MüdürlüÄŸünün http://www.ydy.ege.edu.tr sayfasından ulaşılabilecektir.
Ege Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Yönergesi’nin 6. (1.)(f) maddesinin “Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı programı olan çift anadal programlarına yabancı dil yeterlik sınavını baÅŸaramamış öÄŸrenciler kabul edilemez” hükmü uyarınca;
ÖÄŸretim dili Türkçe programlarda okuyan öÄŸrencilerin, kısmen veya tamamen yabancı dilde eÄŸitim veren programlara çift anadal baÅŸvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek baÅŸarılı olmaları gerekmektedir.
ÖÄŸretim dili kısmen yabancı dil olan programlarda okuyan öÄŸrencilerin, tamamen yabancı dilde eÄŸitim veren programlara (Kimya MühendisliÄŸi hariç) çift anadal baÅŸvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek baÅŸarılı olmaları gerekmektedir.
Kısmen yabancı dil olan programlarda okuyan öÄŸrencilerin, kısmen yabancı dilde eÄŸitim veren programlara çift anadal baÅŸvurusu yapması durumunda Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan hazırlık muafiyet sınavından aldıkları puanlar üç yıl süreyle geçerlidir. (01.07.2021 tarih ve 14/2 sayılı Senato kararı ve 11.02.2021 tarih ve 3/12 sayılı Senato kararı ile çevrimiçi yapılmasına karar verilen 2021 yılında yapılan “Yabancı Dil Muafiyet Sınavları” sınav sonuçlarının sadece 2021 yılı içinde yapılan iÅŸ ve iÅŸlemler için geçerli olacağına iliÅŸkin 05.08.2021 tarih ve 18/2 sayılı Senato kararı uyarınca söz konusu sınavlardan baÅŸarılı olan öÄŸrencilerin de yeniden yabancı dil sınavına girerek baÅŸarılı olmaları gerekmektedir.)
BAŞVURU ŞEKLİ
BaÅŸvurular OBYS ( ÖÄŸrenci Bilgi Yönetim Sistemi) öÄŸrenci kullanıcı hesapları üzerinden Çift Anadal/Yandal BaÅŸvuru sekmesinden yapılacaktır. Ayrıca baÅŸvuru belgesi teslim edilmeyecektir.
ÖÄŸrencilerin programlara baÅŸvuru yapmadan önce baÅŸvuru duyurularını, ilgili yönergeleri, baÅŸvurmak istedikleri programın katalog bilgilerini (programda yer alan dersler, ön koÅŸullar nedeni ile alınması gereken toplam ders sayısı vb.) ilgili Bölüm BaÅŸkanlığının web adresinden incelemeleri önerilir.
Kontenjanlar için tıklayınız.
Ege Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Yönergesi için tıklayınız.
BAÅžVURU KOÅžULLARI
- ÖÄŸrenci ikinci anadal diploma programına, anadal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beÅŸinci yarıyılın başında, beÅŸ yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında, anadal önlisans diploma programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında baÅŸvurabilir.
- Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 ve halen kayıtlı bulunduÄŸu ana dal programında, bulunduÄŸu sınıfın baÅŸarı sıralaması itibariyle en üst %20’sinde yer almalıdır.
- Ana dal diploma programındaki AGNO’su 100 tam puan üzerinden en az 70 olan ancak, ana dal diploma programının ilgili sınıfında baÅŸarı sıralaması itibariyle en üst %20’de yer almayan öÄŸrencilerden çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift ana dal programına baÅŸvurabilirler. Bu durumdaki öÄŸrencilerin baÅŸvuruları, AGNO’su 100 tam puan üzerinden en az 70 olan ve sınıfında baÅŸarı sıralaması itibariyle en üst %20’de yer alanların kabulü yapıldıktan sonra kontenjan kalması halinde deÄŸerlendirilir.
- ÖÄŸrenci, baÅŸvurduÄŸu yarıyıla kadar ana dal diploma programında almakla yükümlü olduÄŸu tüm derslerden baÅŸarılı olmalıdır.
- Kayıt dondurma haricinde öÄŸrencinin yarıyıl/yıl kaybı olmamalıdır.
- Yetenek sınavı ile öÄŸrenci alan çift anadal diploma programına öÄŸrenci kabulünde yetenek sınavında da baÅŸarılı olma ÅŸartı aranır.
- Çift ana dal programından kendi isteÄŸi ile kaydını sildiren bir öÄŸrenci, yeniden aynı programa baÅŸvuramaz.
- Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan çift ana dal programlarına yabancı dil yeterlik sınavını baÅŸaramamış öÄŸrenciler kabul edilmezler.
- BaÅŸarı sıralaması ÅŸartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öÄŸrencinin, belirlenen diÄŸer ÅŸartların yanı sıra kayıt olduÄŸu yıldaki ilgili programın YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen baÅŸarı sıralaması ÅŸartını saÄŸlamış olması gerekir.
- DGS ile yerleÅŸen adaylar, baÅŸarı sıralaması ÅŸartı bulunan programlarda çift anadal yapamayacaklardır.
DEĞERLENDİRME
BaÅŸvurular, “YükseköÄŸretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında GeçiÅŸ, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İliÅŸkin Yönetmelik” ve “Ege Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Yönergesi” hükümleri çerçevesinde ilgili yönetim kurullarınca 17-21 Temmuz 2023 (Kısmen veya tamamen yabancı dille eÄŸitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile baÅŸlayacaktır.) tarihleri arasında yapılacaktır.
SONUÇLAR
Sonuçlar, 25 Temmuz 2023 tarihinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı internet sayfasında ilan edilecektir.
KAYITLAR
Asıl kayıtlar; 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde, yedek kayıt ise 31 Temmuz 2023 tarihinde yapılacaktır. Kayıtlarla ilgili kayıt tarihlerinden önce ayrıca duyuru yapılacaktır.
ÖÄŸrencilerin kayıt yenileme (ders kaydı) için ilgili Fakülteye müracaat etmeleri gerekmektedir.