Çerez Örnek
canlı destek

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇİFT ANADAL BAŞVURU VE KAYIT İŞLEMLERİ

 

BAŞVURU TARİHLERİ   :    18-23 Temmuz 2019

 

YABANCI DİL YETERLİK SINAVI

Tarihi ve Saati/Yeri  :    24 Temmuz 2019  /Yabancı Diller Yüksekokulu

  • Dil grupları için                                 : 09:30
  • Zorunlu hazırlık olan bölümler için  : 13:30

                                                     

Ege Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Yönergesi’nin 6. (1.)(f) maddesinin “Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı programı olan çift anadal programlarına yabancı dil yeterlik sınavını başaramamış öğrenciler kabul edilemez”  hükmü uyarınca;

Öğretim dili Türkçe programlarda okuyan öğrencilerin, kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara çift anadal başvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir.

Öğretim dili kısmen yabancı dil olan  programlarda okuyan öğrencilerin, tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara çift anadal başvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir.

 

 

BAŞVURU ŞEKLİ   

Başvurular EBYS ( Ege Bilgi Yönetim Sistemi) öğrenci kullanıcı hesapları üzerinden Çift Anadal/Yandal Başvuru sekmesinden yapılacaktır. Ayrıca başvuru belgesi teslim edilmeyecektir.

Öğrencilerin programlara başvuru yapmadan önce başvuru duyurularını, ilgili yönergeleri, başvurmak istedikleri programın katalog bilgilerini (programda yer alan dersler, ön koşullar nedeni ile alınması gereken toplam ders sayısı vb.) ilgili Bölüm Başkanlığının web adresinden incelemeleri önerilir.

 

KONTENJANLAR

Kontenjanlar için tıklayınız.

 

 

BAŞVURU KOŞULLARI 

- Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında, anadal önlisans diploma programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.

- Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 ve halen kayıtlı bulunduğu ana dal programında, bulunduğu sınıfın başarı sıralaması itibariyle en üst %20’sinde yer almalıdır.

- Anadal diploma programındaki AGNO’su 100 tam puan üzerinden en az 70 olan ancak, ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20’de yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift ana dal programına başvurabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin başvuruları, AGNO’su 100 tam puan üzerinden en az 70 olan ve sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20’de yer alanların kabulü yapıldıktan sonra kontenjan kalması halinde değerlendirilir.

- Öğrenci, başvurduğu yarıyıla kadar ana dal diploma programında almakla yükümlü olduğu tüm derslerden başarılı olmalıdır.

- Kayıt dondurma haricinde öğrencinin yarıyıl/yıl kaybı olmamalıdır.

- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

- Çift anadal programından kendi isteği ile kaydını sildiren bir öğrenci, yeniden aynı programa başvuramaz.

- Zorunlu hazırlık sınıfı olan çift ana dal programlarına yeterlik sınavını başaramamış öğrenciler kabul edilmezler. (Öğretim dili Türkçe programlarda okuyan öğrencilerin, kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara yan dal başvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir. Öğretim dili kısmen yabancı dil olan programlarda okuyan öğrencilerin, tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara yan dal başvurusu yapması durumunda yabancı dil sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir.)

- Çift anadal programında başarı sırası koşulları aranacaktır. (YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda programın özel koşullarında yerleştirme başarı sırası aranıyorsa başarı sırası koşulu aranacaktır. Örneğin Tıp, Mühendislik, Eğitim Fakültesi gibi)

 

 

DEĞERLENDİRME

Değerlendirme “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Ege Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Yönergesi” hükümleri çerçevesinde ilgili yönetim kurullarınca 24-30 Temmuz 2019 (Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile başlayacaktır.) tarihleri arasında yapılacaktır.

 

 

SONUÇLAR

Sonuçlar, 31 Temmuz 2019 tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı internet sayfasında ilan edilecektir. Koşulları sağlamadığı için başvurusu değerlendirmeye alınmayanlar ile başvurusu değerlendirilen ve kabul edilmeyen adaylara yazılı bildirim yapılmayacaktır.

 

 

KAYITLAR

Kayıtlar, 01-02 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Öğrencilerin kayıt hakkı kazandıkları çift anadal programına kayıtlanabilmeleri için aşağıdaki dilekçeyi doldurup imzalayarak @ogrenci.ege.edu.tr uzantılı e-posta adresinden oidb@mail.ege.edu.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Çift Anadal Kayıt Dilekçesi

 

 

Öğrencilerin kayıt yenileme döneminde ilgili Fakülteye ders kaydı için müracaat etmeleri gerekmektedir.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ